20-10-2023 | 08:16

Recordaantal deelnemers in de Rocar-Tech Twente Rally

De Rocar-Tech Twente Rally, de laatste manche van de verschillende Nederlandse Rally Kampioenschappen, presenteert op zaterdag 21 en zondag 22 oktober een prachtige affiche met een recordaantal van 135 ingeschreven deelnemers. Door het wegvallen van de Drenthe Rally is een aantal kampioenen al bekend voor de start, zoals Kevin van Deijne (Open Nederlands Rally Kampioenschap) en Yannick Vrielink (Nederlands Rally Kampioenschap), maar daarmee wordt de strijd om de ereplaatsen  wellicht alleen maar interessanter, omdat er geen titels op het spel staan.

Dat de Rocar-Tech Twente Rally kan rekenen op een recordaantal inschrijvingen heeft zeker te maken met het format van de wedstrijd dat erg compact is. Van de 305 km die in totaal verreden worden, zijn 181,12 km op snelheid af te leggen, goed voor 59% van het totale parcours. Een serieuze sportieve uitdaging voor mens en machine, zeker omdat de wedstrijd zaterdagavond van start gaat met twee lussen van twee proeven in het donker, Zeldam (8,95 km) en Bentelo (11,89 km). Na bijna 42 km tegen de tijd tekent het klassement zich al een beetje af. Zondag volgen nog drie lussen van vier proeven: Hoeve (11,38 km), Stepelo (12,50 km), Hengelo (14,69 km) en Twekkelo (7,91 km). De beroemde Arena rondkoers in Hengelo is niet langer de slotproef van de wedstrijd, maar wel de vlakbij gelegen proef van Twekkelo.

Met 85 deelnemers is de hoofdwedstrijd voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap sterk bezet, waarbij er 8 Rally2/R5 auto’s aan de start staan. Kevin van Deijne (Hyundai) kreeg startnummer 1 toebedeeld en de Duitser Björn Satorius (Ford) gaat als nummer 2 van start. Met startnummer 3 zien we Gert-Jan Kobus (Skoda) dit jaar voor het eerst in actie in Nederland. Met bovendien de aanwezigheid van de Zweedse ‘veteraan’ Stig Andervang (Skoda) is spektakel gegarandeerd!

Er wordt zeker ook uitgekeken naar de tijden van Jasper van den Heuvel en de broers Jeroen en Hendri Klein Kromhof met hun Renault Clio's Rally3. Zij nemen het in hun klasse op tegen de Ford Fiesta's van Paul Souman en Joep Luth. In de Rally4-versie van de Renault Clio doet Willem-Wouter Overbeek een gooi naar winst in de klasse. Nationaal kampioen Yannick Vrielink (Toyota GR Yaris) zal zeker proberen hoog in het klassement te eindigen; hij heeft al laten zien dat hij de Rally3 en Rally2 auto’s goed partij kan geven.

Verder staan er natuurlijk heel wat snelle streekrijders aan de start die voor spektakel zullen zorgen zoals Ger Haverkate met zijn Toyota, Gerben Brouwer met zijn Audi S1, Jan Poortman met zijn Mitsubishi Lancer EvoX, Edwin Wolves in zijn bekende Opel Kadett.

Naar goede gewoonte gaan de historic-deelnemers als eerste van start. De titelstrijd lijkt tussen Antoine Biesheuvel met zijn BMW M3 E30 en uittredend kampioen Peter Mangnus met zijn Talbot Lotus te gaan, maar er staat nog veel meer moois aan de start. In Twente is het altijd uitkijken naar de Volvo's van Thom de Jong en Duco Hoekstra, maar ook naar de Porsches 911 SC van Hank Melse en Bas van Kamperdijk, de Audi A1 van Coen Donkers, de BMW 3.0 CSL van Wouter Koenderink, de Opel Ascona 400 van Jan Nolles en natuurlijk de snelle Opel Kadett van Maikel van den Noort, de winnaar van 2022. 

  • ONRK; NRK; NHRK; Twente Rally;