20-10-2019 | 19:16

Melissa Debackere boekt historische overwinning

Melissa Debackere en Marlon Krieger hebben geschiedenis geschreven in de Nederlandse rallysport. Ze zijn het eerste damesteam dat een ronde wint van het Nederlands rallykampioenschap. In de CONRAD Twente Rally maakte de Belgisch-Nederlandse Skoda-equipe zaterdagavond het verschil door een ideale bandenkeuze, waarna ze zondag de wedstrijd controleerden om met 1 min 37,2  sec te winnen voor Kevin van Deijne. 

"De keuze voor regenbanden was een voorzichtige keuze zaterdagavond, maar het pakte goed uit. In de Rallye Charlemagne in Frankrijk was ik ook heel tevreden over die banden, ook al geven ze me als rijder niet het beste gevoel. Met 45 sec voorsprong na de eerste dag, kon ik vandaag controleren, ook al lag het parcours er erg verraderlijk bij," lachte Melissa, die haar eerste nationale overwinning behaalde in de Franse Routes du Nord 2009. Voor navigatrice Marlon Krieger, de vrouw van Patrick Gerritsen van Wevers Sport, die vorig jaar Melissa naar een podiumplaats navigeerde in Hengelo, was het een mooie triomf in haar thuisrally: "We hebben niet alleen gewonnen, maar we reden ook meer snelste tijden dan Melissa en Patrick vorig jaar. Hij zal het nog mogen horen," lachte Marlon Krieger uit Goor.

Kevin van Deijne reed op de eerste proef lek, waardoor hij een inhaalrace moest rijden. Met zijn Skoda Fabia R5 kon hij nog oprukken naar de tweede plaats. "Melissa heeft gewoon bijzonder sterk gereden. Het was onmogelijk om onze achterstand goed te maken." Jim van den Heuvel stuurde zijn Mitsubishi Lancer Evo7 Gr.A naar de derde plaats, hoewel hij in de slotfase nog even onder druk werd gezet door Piet van Hoof, die op 17 sec strandde. "Omdat er veel gesneden werd, lagen de wegen er erg modderig bij. Het was echt een moeilijke wedstrijd, want elke bocht kon een valstrik zijn. Kortom, een echte rally," aldus Jim van den Heuvel aan de finish. Piet van Hoof liet vrijdagavond veel tijd liggen in het donker, waarna hij zaterdagochtend nog veel tijd verloor op slicks, terwijl het regende. 

Lambert Parren kampioen

Lambert Parren (Mitsubishi) verlengde zijn nationale Nederlandse rallytitel met een vijfde plaats in het algemeen klassement. De Limburger uit Haelen moest voor Henk Vossen finishen om zijn tweede titel veilig te stellen. Dat lukte met een vijfde plaats: "Het waren bijzonder lastige omstandigheden. Ik moest heel geconcentreerd blijven rijden, zonder teveel aan de titelstrijd te denken. Het parcours lag er heel verraderlijk bij. Mooi dat de titelstrijd met 1 punt verschil beslist wordt. Alle respect trouwens voor Henk Vossen, die op zijn 74e nog tot de laatste meter strijdt voor de titel. Dat doe ik hem niet na!"

Henk Vossen, vice-kampioen, werd zesde op 1 min 07 sec van zijn titelconcurrent. "Nee, ontgoocheld ben ik niet. De titel, het zou de kers op de taart geweest zijn, maar er liggen al zoveel kersen op de taart. Ach, Lambert was dit weekend gewoon de snelste," vertelde Henk Vossen. 

De Top 10 werd vervolledigd door Gerben Brouwer, Ger Haverkate en de BMW 130i-rijders Jan Nijhof en Michael Kamper.  Marc de Groot, die in de voorlaatste ronde de stuurstang krom reed bij een crash tegen een boom, haalde met schade de finish, wat hem de derde plaats in het kampioenschap oplevert. Bij de opgevers noteerden we Hans Weijs jr. (van de baan), Roald Leemans (mechanische pech), Martin van Iersel en Dries Bosch (kapotte dynamo).

In de Short Rally ging de overwinning naar Antoine van Ballegooijen en Coen Donkers won verrassend de Conrad Historic Rally.