26-11-2020 | 13:31

Plannen voor 2021 rallykampioenschappen

In Nederland en de ons omringende landen worden momenteel plannen gesmeed voor de rallykampioenschappen in 2021, hopelijk in een post-corona tijdperk. Toch wordt terdege rekening gehouden met mogelijke beperkende maatregelen vanuit de overheid. Voor vrijwel alle organisatoren is het lastig om zonder inkomsten van publiek een financieel verantwoord evenement te houden, dus alle plannen zijn onder voorbehoud van de mogelijkheden om rallyfans toe te laten.

 

Het coronavirus heeft een enorme impact gehad op de rallysport in ons land en daarbuiten. Het is een illusie te geloven dat het virus na dit kalenderjaar volledig van de baan is. Ook in 2021 zullen we rekening moeten houden met al dan niet strenge restricties om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Rally's zonder publiek, met een beperkt aantal toeschouwers of met volledige vrijheid op dat vlak, het zal afhangen van de gezondheidscijfers in ons land.

 

Nederland

Het BSR (Bestuur Sektie Rally’s) van de KNAF zal in haar bestuursvergadering van 2 december de concept kalender voor 2021 bespreken en bepalen welke (nieuwe) rally’s in aanmerking komen voor het Nederlands Rallykampioenschap. Voorlopig hebben zich niet minder dan 11 rally’s aangemeld bij de KNAF: Circuit Short (13 februari), Visual Art (10 april), Zuiderzee (24 april), Sulingen (8 mei), Dutch Legend (eveneens 8 mei), ELE (4/5 juni), Vechtdal (18 juni), GTC (9/10 juli), Hellendoorn (17/18 september), Twente (23/24 oktober) en tot slot Achterhoek (20 november).

 

België

Binnen twee weken had het doek moeten vallen over het Jobfixers Belgian Rally Championship 2020 in de Spa Rally, maar helaas moest ook de slotmanche van het Belgisch kampioenschap geannuleerd worden. RACB Sport en de promotor van het Jobfixers BRC blijven niet bij de pakken zitten. Er wordt volop gewerkt aan de toekomst. In 2021 zal het Jobfixers Belgian Rally Championship opnieuw uit 9 wedstrijden bestaan, waarvan de 6 beste resultaten mee zullen tellen.

 

Om alle geruchten de wereld uit te helpen: van een opdeling naar een D1- en een D2-kampioenschap is helemaal geen sprake. Uit de rondvraag bij de deelnemers is gebleken dat 81% van de rijders wil dat het kampioenschap bestaat uit 8 of 9 wedstrijden en 70% van hen wil de beste 6 resultaten laten meetellen. De beslissing om 9 wedstrijden op de kalender te zetten van het Jobfixers Belgian Rally Championship 2021, waarvan de 6 beste resultaten mee zullen tellen, wordt dan ook gedragen door de meerderheid van de deelnemers.

 

Volgende week heeft RACB Sport opnieuw overleg met de Ministers van Sport en uit dat overleg zal blijken onder welk protocol er georganiseerd kan worden en aan welke voorwaarden er voldaan moet worden. Ook zal moeten blijken wat er vanaf wanneer mogelijk is. Op basis van de resultaten van dat overleg, zal een definitieve kalender opgesteld kunnen worden, want voor veel organisatoren is organiseren zonder publiek vrijwel onmogelijk.

 

Ondertussen is uit de rondvraag wel gebleken dat veel deelnemers in zijn voor vernieuwingen, zoals de invoering van een Power Stage of het toekennen van bonuspunten voor snelste tijden. Ook dat wordt bestudeerd met het oog op 2021.

 

Duitsland

De organisatoren van het Duits Rallykampioenschap en de ADAC Rallye Masters hebben een kalender met 6 rally’s voor komend jaar gepubliceerd. Er zitten weinig verrassingen bij, want het zijn dezelfde wedstrijden die voor het verloren gegane jaar 2020 waren gepland. Wat wel nieuw is, is dat de Opel Cup volgend seizoen met de elektrisch aangedreven Opel Corsa zal worden betwist. De deelnemers aan die cup komen in een later bekend te maken aantal evenementen van het Duits kampioenschap aan de start. Het Duits kampioenschap start op 17 april met de Rallye Erzgebirge, gevolgd door de Rallye Sulingen (8 mei), Sachsen Rallye (29 mei), Rallye Stemweder Berg (12 juni), Saarland-Pfalz Rallye (21 augustus) en tot slot de ADAC 3 Städte Rallye (16 oktober).