08-03-2021 | 12:48

Rallykampioen Bob de Jong kiest voor Eurol Specialty Racing

Regerend Nederlands Rallykampioen Bob de Jong kiest voor zijn Hyundai i20 R5 voor de nieuwe racing smeermiddelenlijn van Eurol Specialty. Deze biedt grensverleggende eigenschappen op het gebied van slijtagebescherming en prestatieverbetering. Bij de ontwikkeling zijn toonaangevende teams betrokken geweest, waaronder TOYOTA GAZOO Racing, Comtoyou Racing, MKR Technology, Coronel Dakar Team en APP Racing.

De Eurol Specialty Racing lijn bestaat uit de 0W-40 en 10W-60 motorolie, de 75W-90 en 75W-140 transmissieolie, ATF olie, remvloeistof en homokineetvet. Bart van Hoorn, Business Manager Eurol Specialty Lubricants over de resultaten: “We hebben onze unieke SYNGIS Technology toegepast in smeermiddelen voor de race- en rallysport. De resultaten zijn opzienbarend. De afgelopen tijd zijn onze producten uitvoerig getest bij toonaangevende teams in verschillende autosportdisciplines. Uit alle data blijkt dat Eurol Specialty racingproducten zorgen voor beduidend lagere bedrijfstemperaturen en meer vermogen in vergelijking met smeermiddelen van andere merken. Door het verminderen van de slijtage tot in enkele gevallen met 80% wordt de levensduur van materieel verlengd, wat bij een duurrace zoals een 24-uurs race of de Dakar Rally van groot belang is. De Eurol Specialty racinglijn vergroot de kans om zonder mechanische problemen de finish te halen. Een bijkomend voordeel is kostenbesparing, omdat onderdelen langer meegaan.”

Bij de ontwikkeling en het testen van de Eurol Specialty racinglijn zijn topteams betrokken die uitkomen in verschillende internationale disciplines van de autosport zoals de TCR-Series, WTCR, NASCAR series, autocross, rallysport en de Dakar Rally. Eén van deze teams is het TOYOTA GAZOO Racing Dakar fabrieksteam. Coureur Nasser Al-Attiyah werd in de 2021 Dakar tweede in het algemeen klassement en won bovendien zes etappes. Glyn Hall, directeur van de Dakar divisie van TOYOTA GAZOO Racing: “Tijdens de Dakar 2021 gebruikten we verschillende Eurol Specialty racingproducten. We zagen geen noemenswaardige slijtage, ondanks dat dit een extreem zware Dakar was. Dat is echt goed nieuws!”

Bart van Hoorn over het ontstaan en de ontwikkeling van de racinglijn: “We begonnen zes jaar geleden met de ontwikkeling van Eurol Specialty smeermiddelen. Het doel was om klanten vanuit onze expertise de beste smeeroplossingen te bieden die er bestaan. Hiervoor hebben we onze eigen SYNGIS Technology ontwikkeld. Bij deze technologie versterken smerende en beschermende eigenschappen elkaar maximaal. Onze focus ligt op de heavy duty markten zoals offshore, grondverzet, agri en industrie. In deze zware omstandigheden wordt het uiterste van onze smeermiddelen gevraagd. Onze smeermiddelen zorgen daar voor minder slijtage, betere prestaties en kostenbesparing. Dit hebben we inmiddels veelvuldig in de praktijk bewezen.” Volgens Van Hoorn hebben de heavy duty sector en de autosport veel overeenkomsten. In beide werelden gaat het om optimaal presteren in de meest extreme omstandigheden. “We hebben natuurlijk al de nodige ervaring in de Dakar Rally, waar we al jaren veel producten testen en ontwikkelen. Vanuit die kennis en ervaring hebben we een racinglijn ontwikkeld die ‘next level’ is.”

In het Nederlands Rallykampioenschap zal Bob de Jong de nieuwe smeermiddelen van Eurol gebruiken. “Wij hebben al jaren goede ervaringen met Eurol en deze nieuwe lijn is dan ook uitermate geschikt om in de Hyundai i20 R5 te gebruiken. We hopen dan ook snel weer rally’s te kunnen gaan rijden en daarbij te profiteren van deze nieuwe smeermiddelen,” aldus de regerend rallykampioen.

De Eurol Specialty racinglijn is verkrijgbaar bij Eurol Specialty Dealers en een aantal geselecteerde bedrijven die actief zijn in de rally- en racewereld. Kijk voor meer informatie over het assortiment, verpakkingen en verkrijgbaarheid, op www.eurol.com/racing.