20-03-2021 | 10:38

KNAF Rallykampioenschappen 2021 terug met goed gevulde kalender

Het Bestuur Sektie Rally’s (BSR) van de nationale autosportfederatie KNAF is erin geslaagd om samen met de aangesloten rallyorganisatoren na goed en intens overleg een kampioenschapskalender voor 2021 samen te stellen. Het bleek een onmogelijke opgave om in het najaar van 2020 – met alle op dat moment geldende coronamaatregelen – minimaal vijf evenementen te organiseren met daarbij ook nog minimaal drie weken tussenruimte. Die drie weken tussenruimte zijn noodzakelijk om het officialkorps de tijd te geven om bemensing te regelen en al het benodigde materiaal te controleren en distribueren. Bovendien geeft het de deelnemers de tijd om tussen de evenementen aan de auto’s te sleutelen. Dit komt het deelnemersveld weer ten goede, want daar draait het allemaal om.

 

Ook in 2021 is de rallykalender nog niet gevrijwaard van coronabeperkingen. De Circuit Short Rally en de Visual Art rally moesten noodgedwongen al vroeg in het jaar afzien van een 2021-editie. Ook de Zuiderzeerally zal helaas pas in 2022 op de rallykalender terugkeren. De ELE Rally moet door de huidige coronamaatregelen afzien van een evenement in juni, maar heeft een alternatieve datum in oktober gevonden.

 

De kalender voor 2021 komt daarmee uit op zes Nederlandse rally’s en wordt aangevuld met een zevende evenement in Duitsland. Of de Rally Sulingen in mei doorgang kan vinden hangt af van de dan geldende maatregelen in Duitsland en de bereidheid om buitenlandse deelnemers toe te laten. Mocht deze rally ook naar een latere datum opschuiven, dan vervalt deze in ieder geval voor het Open Nederlands kampioenschap. Ook bij de Twente Rally is er een vorm van voorbehoud. Daar is nog niet duidelijk of de short rally door kan gaan.

 

Door alle verschuivingen in het voorjaar lonkt er nu een primeur voor de GTC Rally. De West-Brabantse rally wordt in juli voor het eerst in de geschiedenis van de rallysport de Nederlandse seizoensopener. Een historisch moment voor alle rallysportliefhebbers en het evenement zelf. Een ander nieuwtje omtrent de GTC Rally is dat de permanence en het serviceterrein dit jaar in Achtmaal gevestigd worden. Het dorpje dat menigeen kent van de befaamde proef ‘De Hel’. Alleen de Sulingen Rally telt 2 dagen; alle Nederlandse rally’s zijn teruggebracht tot een eendaags evenement.

 

Binnen elk van de kampioenschappen geldt 1 schrapresultaat. Voor het ONRK geldt dat alleen punten gescoord kunnen worden indien wordt deelgenomen met een R5 of FIA Rallye2 auto.

 

Voor welke kampioenschapstitel zal worden gestreden laat onderstaande detailkalender zien.

ONRK = Open Nederlands Rally Kampioenschap

NRK = Nederlands Rally Kampioenschap 

NSRK = Nederlands Short Rally Kampioenschap

NHRK = Nederlands Historic Rally Kampioenschap

 

7/8 mei            ACTronics Rallye Sullingen (D)   ONRK

10 juli               GTC Rally                                           ONRK, NRK, NHRK, NSRK

28 augustus   Prima-Acon Vechtdal Rally          ONRK, NRK, NHRK, NSRK

18 september Eurol-Hellendoorn Rally               ONRK, NRK, NHRK, NSRK    

9 oktober         ELE Rally                                          ONRK, NRK, NHRK, NSRK

30 oktober       CONRAD Twente Rally                 ONRK, NRK, NHRK, NSRK

20 november  ACTronics Achterhoek Rally       ONRK, NRK, NHRK, NSRK