17-07-2021 | 11:48

Belgian Rally Academy voor beginnende rallyrijders en navigatoren

De Belgische rallysport beleeft hoogdagen. Het Belgian Rally Championship staat internationaal hoog aangeschreven, de startvelden zijn goed gevuld en binnen enkele weken is het Wereldkampioenschap Rally voor de eerste keer te gast bij onze zuiderburen. Om beginnende rallyrijders en navigatoren wegwijs en snel progressie te laten maken, is de Belgian Rally Academy in het leven geroepen, een uniek opleidingstraject met professionele begeleiding. De Belgian Rally Academy werd gelanceerd na een ontmoeting tussen Frédérique Jonckheere en Vincent Verschueren.

"Ik was actief als coureur op het circuit en ik wilde eens proeven van de rallysport, maar ik vond mijn weg niet. Toen ik enkele jaren later Vincent Verschueren ontmoette en hem dat verhaal vertelde, bekende Vincent dat hij graag een rallyschool wilde oprichten. Na enkele gesprekken hebben we het besluit genomen om de Belgian Rally Academy op te richten. Het is een opleiding voor beginnende rallyrijders en navigatoren, maar evenzeer voor rallyrijders die zich willen verbeteren. Ik vind het opvallend dat veel coureurs een fors budget investeren in hun auto, maar dat ze in feite zonder enige opleiding of voorbereiding beginnen. Zo gaat er veel tijd verloren voor ze het rallywerk onder de knie hebben," vertelt Frédérique Jonckheere.

De Belgian Rally Academy zal ervoor zorgen dat de deelnemers een grondige opleiding krijgen, gegeven door ervaren professionals, waaronder natuurlijk Vincent Verschueren, maar ook Stéphane Prévot, Freddy Loix en ingenieur Yannick Willocx.

De opleiding voor rallyrijders duurt zes dagen en het traject voor navigatoren drie dagen. De eerste twee dagen worden gegeven door Stéphane Prévot, die al 30 jaar als navigator actief is en die een schat aan ervaring heeft, tot op het allerhoogste niveau in het WRC.

"We beginnen met een workshop over de reglementen en het verloop van een rally," vertelt Stéphane Prévot. "We gaan de deelnemers niet afschrikken met een pak theorie, maar ze krijgen wel een degelijke basis mee. Daarnaast ga ik hen uitleggen hoe ze goede pace notes maken en hoe ze een wedstrijd moeten voorbereiden. Natuurlijk zijn er verschillende pace notes-systemen. We zullen die bespreken en we zullen ook het belang van het ritme van het lezen en de intonatie bespreken."

Tijdens de tweede dag zal Yannick Willocx, de bekende Belgische rally-ingenieur, de beginselen van de techniek en de afstelling van een rallywagen geven.

De volgende vier dagen worden gegeven door voormalig Belgisch rallykampioen Vincent Verschueren, die ook dit seizoen weer een van de smaakmakers zal zijn in het Belgisch kampioenschap. "Tijdens die vier dagen gaan we rijden, eerst met CrossCars om car control aan te leren, dan met snelle 125cc karts om de ideale lijn aan te leren, vervolgens gaan we trainen op de techniek van het kijken en we eindigen met een echte testdag aan het stuur van een Renault Clio Rally5 van Orfys, waarbij de deelnemers alles wat ze geleerd hebben in de praktijk mogen tonen."

Vincent Verschueren benadrukt ook het belang van een goede leerschool. "In mijn carrière heb ik de eerste jaren alles zelf moeten ontdekken. Dat kost een pak tijd en vooral geld, want natuurlijk maak je daardoor fouten. Je denkt goed bezig te zijn, maar misschien zijn je pace notes niet goed, rem je niet efficiënt of heb je een verkeerde afstelling... Ik heb als rijder veel geleerd door te kijken hoe anderen het deden. Deze opleiding zal een rijder echt veel sneller progressie doen maken."

Alle facetten van het rallyrijden komen aan bod tijdens het zesdaagse traject, van de reglementen tot het samenwerken met de monteurs en het team. En een ander groot voordeel van de Belgian Rally Academy is het netwerk.

"We gaan de deelnemers van de Belgian Rally Academy natuurlijk ook opvolgen en helpen," besluit Ward Hanssens, zelf ook als navigator actief. "Wanneer een van onze leerlingen ergens een wedstrijd gaat rijden, dan kan hij altijd bij ons terecht voor raad. We willen een soort community creëren van de Belgian Rally Academy, een grote familie die elkaar helpt."

De prijs van de opleiding bedraagt 6.500 euro exclusief BTW voor rallyrijders en het driedaagse programma voor navigatoren kost 999 euro excl. BTW. Voor snelle beslissers is er tot 15 augustus de mogelijkheid om te genieten van een gunstig tarief van 5.900 euro excl. BTW. Een investering in je carrière die snel terugverdiend zal zijn.

Voor meer info : www.belgianrallyacademy.com