16-04-2022 | 09:07

Henk Vossen naar WRC Rally van Kroatië

Van 21 tot en met 24 april wordt de WRC Rally van Kroatië verreden. De Limburgse rallycoureur Henk Vossen heeft zich voor dit evenement met zijn Ford Fiesta R5 ingeschreven. Vossen verwacht met deze wedstrijd de bittere smaak van het missen van de Monte Carlo Rally weg te kunnen spoelen.

Het was een enorme teleurstelling dat Henk Vossen geen startplek kreeg op de inschrijvingslijst van de WRC Rally van Monte Carlo, zijn favoriete rally. “Na elf deelnames is het zuur als je buiten de boot valt omdat er te veel inschrijvingen zijn en Franse rallycoureurs met voorrang worden toegelaten,” geeft de Tegelse rallyrijder te kennen. “Ik heb me erin verdiept en heb een oplossing gevonden zodat me dit niet nogmaals overkomt. Je hebt een aantal klassen in het kampioenschap. De WRC1 is uitsluitend voor gevestigde fabrieksteams en fabrieksrijders. Die rijden met de ultrasnelle World Rally Cars. Daaronder heb je de WRC2-klasse waarin met iets minder snelle R5 bolides, zoals mijn Ford Fiesta R5, wordt gereden. En binnen die WRC2 heb je de Masters Cup, speciaal voor rijders van 50-plus. Als je je daarvoor inschrijft krijg je automatisch een zogenaamde priority status en dan kun je niet geweigerd worden. Dat heb ik dus terstond gedaan. Er komen trouwens in Kroatië negen Masters aan de start,” aldus Vossen, die dat meteen een goede aanleiding vindt om ook de WRC rally’s van Ieper en Catalunya in zijn programma op te nemen.

De Limburger zal in Kroatië worden geassisteerd door Hans van Goor, een uitermate ervaren navigator die al in 1983 zijn eerste rally reed en achttien WK-deelnames achter zijn naam heeft staan. “We zijn laatst bij elkaar gaan zitten en het klikte erg goed. Ik kijk er dan ook naar uit om met hem in Kroatië te gaan rijden. Het zou leuk zijn als we daar punten voor de WRC2 Masters Cup zouden kunnen scoren.” De Rally van Kroatië gaat in zijn geheel over asfaltwegen die naar verluid erg bochtig zijn en flink hobbelig. “Dat vereist een zachtere afstelling van de veren en de dempers. We gaan aanstaande dinsdag en woensdag eerst verkennen en op basis daarvan kiezen we dan een set-up. Dit jaar is overigens in het wereldkampioenschap ook een andere brandstof voorgeschreven. We hebben daarvoor van Ford een andere mapping gekregen voor het motormanagementsysteem. Mijn Ford Fiesta lijkt daarmee iets pittiger geworden.”

Het centrum van de WK Rally van Kroatië is de hoofdstad Zagreb van waaruit twintig klassementsproeven worden ‘aangevlogen’. De eerste klassementsproef start op vrijdag de 22e om 8.33 uur en na 8 proeven wordt om 20.19 uur de dag afgesloten. Op zaterdag worden vanaf 7.43 uur tot 21.13 uur weer acht KP’s gereden. Op zondag staan vanaf 7.18 uur nog 4 KP’s op het programma. Om 15.30 wordt in Zagreb de finish verwacht. 

  • Henk Vossen; WRC; Ford Fiesta R5;