02-05-2022 | 06:21

Nederlandse successen in Tunisia Desert Challenge

Erik van Loon en Sébastien Delaunay zijn met hun Can-Am SSV tweede geworden in de Tunisia Desert Challenge. Voorafgaand aan de rally was het nog even onduidelijk of Erik zou kunnen gaan rijden, maar samen met Delaunay ging dat goed en zorgt het resultaat voor tevredenheid. Dat geldt ook voor Anja van Loon en Lisette Bakker. Zij worden 25e in het algemeen klassement en daarmee is Anja zeer tevreden bij haar Cross Country debuut. Het Arcane team zorgde met 3 etappezeges voor Hans Weijs (2) en Janus van Kasteren voor meer Nederlands succes.

 

De Tunisia Desert Challenge was erg zwaar en twee etappes werden zelfs geannuleerd vanwege teveel wind en zandstormen; het was voor de helikopters niet mogelijk om te vliegen en daardoor kon de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd worden. Dat zorgde er tevens voor dat Erik van Loon geen aanval meer kon doen op de overwinning. “Met nog bijna 900 kilometer te gaan, was er nog wel het een en ander mogelijk. Maar met slechts 294 kilometer ben je afhankelijk van een fout bij de ander. Wij wilden zelf geen fouten maken in de slotetappe en de tweede plaats pakken, dat is gelukt,” vertelt Erik. Tijdens die laatste etappe noteerde Erik van Loon de derde tijd. “Dat was nog niet gemakkelijk. We hebben de hele dag zonder voorwielaandrijving gereden en we moesten erg goed opletten. Het roadbook mistte veel gevaren, maar we hebben ons niet laten verrassen. Dus ik ben tevreden met het resultaat, het was erg leuk om met de Can-Am te rijden!”


Ook Anja van Loon was erg blij met het bereiken van de finish. “De laatste etappe was nog wel pittig. In het stof zagen we een ‘afstap’ niet en vielen we 3 meter naar beneden, gelukkig geen schade opgelopen. Ook was er iets mis met het communicatiesysteem waardoor ik Lisette niet kon horen, maar verder ging het goed. Ik ben super tevreden met het bereiken van de finish en 25e tijdens mijn debuut is een goed resultaat. Ik heb al zin in de volgende!”

 

Arcane team goed op dreef

Afgelopen jaar is er keihard gewerkt aan de nieuwe Arcane SSV. Al dat werken heeft zich in de vierde etappe van de Tunisia Desert Challenge in een keer uitbetaald, precies 1 jaar nadat de eerste schetsen op papier gezet zijn van de auto:  een etappewinst in de Tunisia Desert Challenge! Janus van Kasteren en Marcel Snijders wisten de eerste etappeoverwinning voor Arcane op hun naam te schrijven, Michiel Becx en Edwin Kuijpers werden in deze etappe tweede en Hans Weijs en Tim Rietveld 4e. Een heel jaar heeft het team met bloed, zweet en tranen aan de auto’s gewerkt. Talloze pieken en dalen verder, maar het bewijs is geleverd dat met toewijding en doorzettingsvermogen veel mogelijk is. Later in de rally wist Hans Weijs zelf ook twee etappezeges te pakken, waardoor het Arcane team kan terugkijken op een succesvolle week in Tunesië. “Natuurlijk zijn we er nog niet, maar het geeft weer een berg energie om de komende periode nog harder te werken aan de ontwikkeling van de auto,” aldus Hans Weijs.


Voor meer informatie over de Tunisia Desert Challenge kijk op www.tunisiadesertchallenge.com/nl.

 

  • Tunisia Desert Challenge; Erik van Loon; Hans Weijs; Can-Am; Arcane;