24-05-2022 | 09:10

Hans Weijs oppermachtig in 57e ELE Rally

Van tevoren werd gedacht dat het een enorme spannende strijd zou worden tussen de verschillende R5/Rally2-auto’s. De concurrentie kon echter niet aanhaken bij een ontketende Hans Weijs en navigator Bjorn Degandt, die met hun Ford Fiesta R5 Mk II het complete veld declasseerden. Alleen Jim van den Heuvel (VW Polo R5) wist 2 snelste tijden te noteren (“scratch”). Een zeer constante Kevin van Deijne met navigator Hein Verschuuren gaven hun nieuwe Hyundai i20 Rally2 een keurig debuut met een 2e plaats en het podium werd gecomplementeerd door Jim van den Heuvel en Jouri Dockx. Een verrassing was er in de ELE e-Rally, waar Timo en Rebecca van der Marel de overwinning pakten na een zinderende ontknoping. Lokale held Jari van Hoof werd met zijn nieuwe navigator Colin Wils derde. 

 

Nadat er onder grote belangstelling rond 11.15 het startsein was gegeven voor de 57e ELE Rally en diens nevenevenementen op het Kerkplein in Son, werden er in de eerste boucle (serie klassementsproeven tot aan de volgende service) meteen grote verschillen geslagen. Zo hadden Bob de Jong en Erik de Wild op KP3 (Spoordonk) een momentje waardoor ze een handvol seconden lieten liggen. Na de eerste boucle stond de directe concurrentie (Kevin van Deijne en Hein Verschuuren) reeds op 13,4 seconden en daar weer 14 seconden achter stonden Jim van den Heuvel en Jouri Dockx. Dat bleek een aardige opmaat voor de rest van de dag.

 

Na de tweede omloop van Strijpse Kampen, Wintelre en Spoordonk waren de verschillen ook alleen maar opgelopen. Alleen de top-3 stond nog binnen een minuut van elkaar, in onveranderde volgorde. Na nog een service werd Strijpse Kampen voor de derde en laatste keer verreden en werd het tijd voor de twee afsluitende proeven Sint-Oedenrode en het altijd volgepakte Ekkersrijt. Ook hierin voorin de rally geen verrassingen.

 

Echter werd de tweede omloop in Sint-Oedenrode er eentje die zijn weerga niet kende voor de deelnemers van de 1e ELE e-Rally. Zowel de leider in de e-Rally, Timo Schulz en Benedikt Preissmann, als de nummer 2, Max Reiter en Lina Meter, vonden hier hun Waterloo waardoor Timo en Rebecca van der Marel de leiding in de schoot geworpen kregen. Die gaven ze niet meer uit handen en zo werd de eerste e-Rally in Nederland ook gewonnen door een Nederlandse equipe. Ook Jari van Hoof maakte indruk met constante tijden wat resulteerde in een prachtige derde plaats achter Van der Marel en Lukas Thiele die tweede werd.

 

Prachtige dag voor iedereen die rallysport een warm hart toedraagt

Op het Kerkplein in Son en op de klassementsproeven was het gezellig druk, wat mede kwam door het weer wat voor veel lachende gezichten zorgde. Ook de extreme weersomstandigheden in de week voorafgaand in de ELE hebben geen hinder opgeleverd. Dus bleef er genoeg over voor iedereen om hun hart aan op te halen. Of je nou van de elektrische Opel Corsa’s komt, puur voor de allersnelste R5/Rally2 auto’s, of voor de Historics, voor iedereen was er wat wils.

 

Winnaars ELE Shortrally & Historics

De winnaar bij de 6e ELE Shortrally werd Ramon van de Lindeloof die met zijn Honda Civic de grootste beker mee naar huis kreeg. De tweede plaats was er voor Bart Geerdink, die steeds meer voeten aan de grond krijgt met zijn prachtige Peugeot 106 Maxi. Derde werd Adri Moree met de Mitsubishi Evo VI. De 4e ELE Historic Rally werd een prooi voor Gert Bakkers met de waanzinnige Ford Escort RS Cosworth die een voorsprong van ruim 2 minuten had op Wouter Koenderink met de BMW 3.0 CSL. Marcel Ludwig werd voor Audi Sport Veghel derde met de Audi A1 Quattro.

 

Winnaars Challenges & Cups

Een groot aantal cups maakte onderdeel uit van de ELE Rally. Namens Hans Weijs Motorsport was dit de eerste ronde van de GR Yaris Challenge, welke werd gewonnen door Yannick Vrielink. Tweede werd Michiel Becx en de derde plaats was er voor Niek Oude Luttikhuis. De overwinning in de BMW 130i Challenge was er voor Michael Kamper, de Motul Clio Rally Trophy werd een prooi voor Benoit Verlinde. Dakar-coureur Ben van de Laar werd tweede en Ronald van Loon luisterde zijn rally-debuut (anders dan de Cross Country rally waar hij normaal onderdeel van uitmaakt) op met een derde plaats. De Peugeot 206 Rally Cup werd gewonnen door Arjan Webbink, voor Dylan Teiwes. Derde werd de Belg Xavier Schene.

 

2023 weer twee dagen

Na twee eendaagse ELE-evenementen gaat de organisatie van de Brabantse klassieker er voor om in  2023 weer een tweedaagse ELE te presenteren, de 58e editie. 

  • ELE Rally; ONRK; Hans Weijs;