23-08-2022 | 20:36

Henk Vossen vijfde in WRC Masters Cup

Voor Henk Vossen was de einduitslag van de WK Rally van Ieper uiteindelijk een meevaller. In de WRC Masters Cup scoorde de ervaren Limburgse rallycoureur met Hans van Goor als navigator een vijfde plaats, na een gedegen gereden wedstrijd.

Henk Vossen had voorafgaand aan de rally zijn focus gericht op minimaal een plaats bij de snelste veertig equipes in de totale einduitslag. Maar die vlieger ging helaas niet op, zo bekende hij: “Ik had geen rekening gehouden met een heel groot contingent van snelle Belgische coureurs die er hun thuiswedstrijd reden en het terrein heel goed kennen. Die kennis is wel nodig ook want het is een hele listige rally. Het gaat er verschrikkelijk hard over hele smalle weggetjes die van de ene naar de andere bocht leiden. Hoe listig het is blijkt wel uit het feit dat van de tien officiële WK fabriekscoureurs, de echte professionals dus, er vijf in de loop van de rally in de greppels belandden. Zoiets maak je zelden mee,” beschouwt Vossen, die dan ook met een zekere reserve de wedstrijd in ging. “Je moet hier echt met je koppie rijden, anders gaat het geheid fout. Aan de andere kant, als je te behoudend rijdt kom je ook nergens. Dat bleek wel de eerste dag, waarop onze tijden best tegenvielen. We kwamen domweg niet goed in ons ritme.


Op de tweede dag ging het beter, al schoot ik wel een keertje ergens rechtdoor, wat het nodige tijdverlies opleverde. Bovendien functioneerde de handrem niet helemaal goed, wat het ronden van hele scherpe bochten lastig maakte.” Uiteindelijk kwam de Helichem-equipe als 54e over het finishpodium in een totaal startveld van 85 deelnemers en als 25e in de WRC2-klasse. “Dat is geen schokkend resultaat maar ik kijk liever naar het voor ons belangrijke Masters-klassement. Daarin klasseerden we ons als vijfde.” Geen slecht resultaat, achter de veelvuldig Duits kampioen Armin Kremer en de al even gelauwerde Belgische crack Freddy Loix, een voormalige professionele fabriekscoureur en elfvoudig winnaar van de Rally van Ieper. “We staan nu twaalfde in het Masters-klassement en we hebben nog een WK-rally op het programma staan, de rally van Spanje in Catalonië, die van 20 tot en met 23 oktober wordt verreden.

Uitslag klasse RC2
1. Levebvre/Malfoy (Fra, Citroën C3 R5) 258 km, 20 KP’s in 2 uur 35.24.6; 2. Mikkelsen/Eriksen (Noo,  Skoda Fabia R5) op 18.2; 3. Rossel/Sarreaud (Fra, Citroën C3 R5) op 1.09.1; 4. Ingram/Drew (Eng, Skoda Fabia R5) op 1.35.1; 5. Gryazin/Aleksandrov (Rus, Skoda Fabia R5) op 1.41.1; 25. Vossen/Van Goor (Ford Fiesta R5) op 30.48.1Henk Vossen in gesprek met Jos Verstappen


Foto's: Honza Frǒnek en Erik van 't Land/RallyPicture