19-09-2022 | 18:32

Stéphane Lefebvre glorieus winnaar Eurol Hellendoorn Rally

De verwachtingen rond de Franse topcoureur Stéphane Lefebvre waren hoog gespannen en de voormalig fabrieksrijder van Citroën maakte die ook waar door met overmacht de 40e editie van de Eurol Hellendoorn Rally te winnen. Hans Weijs deed de beste zaken in de strijd om de Open Nederlandse Rally Kampioenschap; hij werd tweede en pakte zo het maximum aantal punten en de leiding in de titelstrijd. Jos Verstappen eindigde bij zijn rallydebuut in Nederland op een knappe vierde plaats.

Voor Eurol-rijders Bob de Jong (Hyundai i20 R5) en Mitchel van den Brink (Renault Clio Rally4) vormde de Eurol Hellendoorn Rally een lastig te nemen barrière. Bob de Jong viel op KP9 uit na een zware crash, waarbij De Jong en navigator Erik de Wild gelukkig ongedeerd bleven, op een pijnlijke rib van De Wild na. Mitchel van den Brink verloor vrijdagavond kostbare tijd bij een ‘uitstapje’ in een greppel, maar kon zaterdag wel verder. Toen toonde Van den Brink zijn talent door regelmatig top-20 tijden in het sterke deelnemersveld te laten noteren.

Vooraan ging de strijd gedurende twee dagen vooral tussen Lefebvre en Weijs, waarbij de Fransman steeds een paar seconden sneller was dan de Nederlander, die er echter voor zorgde dat de sterrijder van het Belgische team DG Sport Compétition niet kon verslappen. Weijs verloor vrijdagavond kostbare seconden toen zijn motor afsloeg en was uiteindelijk ook tevreden met de tweede plaats, omdat hij daarmee goede zaken deed in de strijd om de Open Nederlandse titel, zeker na het uitvallen van regerend kampioen Bob de Jong.

Jos Verstappen maakte grote indruk. Vooral op vrijdagavond toen alle toprijders zeiden dat het een lastige opening was van de Eurol Hellendoorn Rally. Het uitblijven van de regen en de daarmee lastige bandenkeuze en afstelling van de auto betekende in combinatie met de druk van de Franse sterrijder Lefebvre dat iedereen een tandje bij moest zetten. Verstappen bleef in die hectiek koel en liet zich op de donkere en gladde weggetjes rond Hellendoorn niet verrassen. De tienduizenden ‘nieuwe’ rallyfans die op de vader van Formule 1 wereldkampioen Max Verstappen waren afgekomen werden niet teleurgesteld en zagen ‘Jos the Boss’ een zeer knappe vierde plaats behalen.

Historics

Bij de Historics ging na de onfortuinlijke opening voor Erwin Doctor, die vrijdagavond niet eens aan de eerste klassementsproef kon beginnen door technisch malheur, een spannende strijd om de zege in rook op. Kevin Abbring won onbedreigd met de Lancia Delta.

Short Rally

De deelnemers aan het Short Rallykampioenschap konden vrijdagavond na de eerste zes klassementsproeven de balans opmaken. De punten waren toen weliswaar al verdeeld, maar de equipes mochten zaterdag ook nog meerijden. De zege ging nipt naar Bart Geerdink (Peugeot) die Ramon van de Lindeloof (Honda) slechts 1,4 seconde voor wist te blijven.

Einduuitslag Eurol Hellendoorn Rally na zestien klassementsproeven:

1. Stéphane Lefebvre/Andy Malfoy (F/F), Citroën C3, 1 uur 29 min 27,5 sec

2. Hans Weijs/Eddy Smeets (NL/B), Ford Fiesta, op 57,0 sec

3. Jim van den Heuvel/Jouri Dockx (NL/NL), VW Polo, op 2 min 54,2 sec

4. Jos Verstappen/Harm van Koppen (NL/NL), Citroën C3, op 3 min 49,8 sec

5. Jan de Winkel/Radboud van Hoek (NL/NL), Skoda Fabia, op 6 min 23,3 sec

Einduitslag Short Rally na zes klassementsproeven:

1. Bart Geerdink/Jeroen de Vos, Peugeot 106 MAXI, 33 min 44,2 sec

2. Ramon van de Lindeloof/Marcel van Elven, Honda Civic, op 1,4 sec

3. Richard Berns/Bart van Zijl, Mercedes SLK 230, op 5 min 18,7 sec

Einduitslag Historic Rally na dertien klassementsproeven:

1.  Kevin Abbring/Zion Geeratz, Lancia Delta, 1 uur 15 min 1 sec

2.  Piet-Hein van der Heijden/Mika van der Heijden, Lancia Delta, op 2 min 56 sec

3.  Duco Hoekstra/Ferry van Laar, Volvo 242, op 6 min 50 sec


  • Eurol Hellendoorn Rally; Jos Verstappen; Stéphane Lefebvre;