18-10-2022 | 20:03

Kevin van Deijne vindt de weg omhoog in Twente

Het Nederlands rallyseizoen bereikte haar climax tijdens de afsluitende Twente Rally in de omgeving van Hengelo. De deelnemers kregen vijftien listige klassementsproeven voorgeschoteld en waar velen de finish niet haalden brachten Kevin van Deijne en Hein Verschuuren hun Hyundai op een sterke vierde plaats naar de finish. Misschien nog wel belangrijker, de remproblematiek die Van Deijne al het hele seizoen ondervindt lijkt eindelijk verholpen. 

Het seizoen 2022 heeft Van Deijne niet gebracht wat hij ervan gehoopt had. Bij aanvang hoopte hij met de splinternieuwe Hyundai i20 N Rally2 een serieuze gooi te kunnen naar de titel maar ‘kinderziekten’ van de auto maakte dat onmogelijk. Het waren vooral de remmen die het team parten speelden en ondanks vele aanpassingen telkens weer druk verloren. In de aanloop naar de Twente Rally werd het hele remsysteem ontmanteld en in de vorm van een poreus rubbertje eindelijk de schuldige gevonden.

Met hernieuwde energie staat Van Deijne aan de start in de hoop om met goed functionerende remmen de aansluiting met de top terug te vinden. Aanvankelijk kost dat enige moeite. Op de eerste proeven, die zaterdag in het donker onder verraderlijke omstandigheden worden verreden, constateert Van Deijne dat de remproblemen inderdaad verleden tijd zijn, maar dat hij nu een totaal andere auto bestuurt. De slag van zijn rempedaal is een stuk korter waardoor hij regelmatig blokkeert en nog moet zoeken naar het juiste gevoel met vertragen.

Gaandeweg de wedstrijd gaat dat steeds beter wat ook terug te zien is in de tijden. Van Deijne klokt een aantal top drie tijden vindt duidelijk de weg naar boven weer. Een podiumplaats in het klassement zit er uiteindelijk net niet in maar een vierde plaats algemeen en vooral de verbeteringen die ervoor zorgen dat het team weer competitief is zorgen voor tevreden gezichten.

De Twente Rally was de zesde en laatste ronde van het Open Nederlands Rally Kampioenschap. Hiermee vormt hij ook de laatste wedstrijd van het jaar voor Kevin van Deijne en Hein Verschuuren. De winterperiode zal worden benut om de auto verder naar de hand van Van Deijne te zetten om volgend seizoen opnieuw een gooi te doen naar de titel.

Na de rally analyseerde Kevin van Deijne de Rocar-Tech Twente Rally als volgt: “De eerste avond hadden we geen goed gevoel. We hebben de setup veranderd en daarna werd het beter. Op zaterdag zagen we ook dat we de tweede boucle een seconde per kilometer harder gingen dan de eerste dus dat was goede progressie. We hebben dit jaar alleen het Nederlands kampioenschap op de planning staan dus dit was onze laatste wedstrijd. Het jaar was een ontdekkingsreis met de auto waarin we veel probleempjes hebben opgelost. Daar word je niet slechter van maar ons doel is om Nederlands kampioen te worden, dus dat willen we volgend jaar gaan halen. We gaan met deze auto rijden maar hebben deze winter nog wel het nodige werk om te kijken hoe we het maximale eruit kunnen halen.” 

Uitslag Rocar-Tech Twente Rally, Hengelo:

1. H. Weijs/B. Degandt – Skoda Fabia R5; 1:20.28,6

2. B. de Jong/E. de Wild – Hyundai i20 R5; +2.55,8

3. G-J. Kobus/M. Nortier – Skoda Fabia R5; +3.09,7

4. K. van Deijne/H. Verschuuren – Hyundai i20 N Rally2; +4.19,2

5. L. Parren/F. Stultiens – Mitsubishi Lancer Evo X; +6.12,3

Foto: Marije van der Vliet

  • Kevin van Deijne; Rocar-Tech Twente Rally; Hyundai; ONRK;