24-10-2023 | 14:23

Henk Vossen sluit met Central European Rally het seizoen af

Nog een keer op WK-niveau een rally beslechten en dan kan de balans worden opgemaakt over het rallyseizoen 2023 van de Limburgse coureur Henk Vossen. Voor hem en zijn co-piloot Radboud van Hoek wacht, in de vorm van een geheel nieuwe wedstrijd op de WK-kalender in Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland, een laatste uitdaging in het lopende seizoen.

De Central European Rally is een nieuw evenement op de WK-kalender. De naam dekt volledig de lading want een aanzienlijk deel van de 18 klassementsproeven ligt rond het drielandenpunt Duitsland-Oostenrijk-Tsjechië. De eerste acht proeven daarentegen zijn tussen Praag en het drielandenpunt in gesitueerd. Het startpodium staat in de Tsjechische hoofdstad Praag, terwijl het rallycentrum zich in de Duitse stad Passau bevindt, alwaar ook het finishpodium staat.

Henk Vossen, altijd in voor een nieuwe ervaring, kijkt er naar uit: “Na de Eurol Hellendoorn Rally is dit heel andere koek. Er staat een heel sterk deelnemersveld op de inschrijflijst met naast de vaste tien WRC-fabrieksteams maar liefst achtenveertig inschrijvingen in onze RC2 klasse, met allemaal WRC2 auto’s, semi fabrieksauto’s zoals die ook in de nationale rally’s gebruikt worden. Genoeg tegenstand mag je dus stellen. Maar zoals bij eerdere gelegenheden al gezegd: ‘Voor bekers, medailles en bossen bloemen hoef ik het niet te doen.’ Dat zit er echt niet meer in met zulke tegenstanders. Mij gaat het om de uitdaging zo’n wedstrijd tot een goed eind te brengen. En met mijn Helichem Rallyteam veel plezier aan vier dagen rallysport te beleven.”

Voor deze rally heeft Henk Vossen bij Hans Weijs Motorsport een Ford Fiesta MK II gehuurd. De Skoda Fabia blijft nu dus op stal. Vossen daarover: “Het is niet gelukt het schakelmechanisme zodanig op punt te krijgen dat ik er soepel mee kan rijden. En dan moet je naar alternatieven gaan zoeken en die hoop ik in de Ford Fiesta te vinden.” De Tegelse coureur kijkt uit naar de klassementsproeven die hem en zijn navigator Radboud van Hoek te wachten staan. “Het schijnt allemaal over typische Tsjechische weggetjes te gaan. Gelukkig allemaal verhard. Nou, dat soort proeven hebben we ook al twee keer in de Rally van Kroatië gereden. Dat was voor ons tot nu toe een van de moeilijkste uitdagingen ooit. Maar juist die hoge moeilijkheidsgraad trekt me.”

De Central Europe Rally trapt af op donderdag 26 oktober 13.00 uur in hartje Praag, waarna om 14.05 uur de eerste klassementsproef wordt gereden, die helemaal live op de tv wordt uitgezonden. Om 18.05 uur volgt nog een tweede live proef waarna de hele karavaan richting Passau gaat. Van daaruit worden de overige 16 KP’s gereden, op vrijdag (6 KP’s) zaterdag (6 KP’s) en zondag (4 KP’s). Het finishpodium in Passau staat op zondag om 14.30 gepland.

  • WRC; Central European Rally; Henk Vossen;