23-11-2023 | 08:48

Klinkende namen triomferen in internationale ACTRONICS rally's


In bijna alle landen is het rallyseizoen voorbij of worden de laatste rally's verreden. Dat geldt ook voor de partner evenementen van het Almelose revisiebedrijf ACTRONICS. In de drie verreden wedstrijden in Duitsland, Italië en Spanje speelde zich een fantastische strijd af, waarbij de overwinning keer op keer ging naar een klinkende naam uit de rallysport. Hoogste tijd voor een terugblik!

Voor de eerste ACTRONICS Rally van het jaar draaien we de klok terug naar begin mei. Rondom het Duitse Sulingen stond een groot deelnemersveld klaar om te strijden voor één van de meest fel betwiste edities ooit. Nog nooit stonden zoveel teams aan de start van de ADAC ACTRONICS Rallye Sulingen. Belangrijke reden was de toekenning die de rally kreeg vanuit verschillende kampioenschappen. Naast het Duits Rallykampioenschap, was de rally ook opgenomen in het Open Nederlands Rallykampioenschap, het Deens Rallykampioenschap en de volledig elektrische Opel e-Rally Cup.

Met zo’n affiche was de spanning bij veel teams hoog om zich te laten zien en zich te onderscheiden. Op de vrijdagavond was het direct zaak om goed bij de les te zijn, want op het programma stond naast een publieksproef op het industrieterrein van Sulingen een proef op het stratenlabyrint van het IVG Gelände te wachten. Dit voormalige militaire terrein is altijd een grote uitdaging, die op de vrijdagavond nog pittiger werd. Vlak na de start van de rally zorgde een hoosbui er namelijk voor dat de smalle bochten extreem glad werden. Een uitdaging die voor verschillende equipes te groot werd, want door foutjes zagen ze een goede klassering in het eindklassement in het water vallen.

Eén rijder liet zijn hoofd duidelijk niet gek maken. Hyundai-rijder Christian Riedemann wist met een verbluffende tijd de concurrentie direct op een groot gat te slaan. Dit zorgde duidelijk voor veel zelfvertrouwen, ook op de zaterdag. Alle bochten bij Riedemann waren ‘raak’ en de voorsprong werd gestaag uitgebouwd. Ook op de ACTRONICS Power Stage over de beruchte jump nabij Bräke wist Riedemann de snelste tijd te noteren wat uiteindelijk resulteerde in een dominante zege in ‘zijn’ Sulingen, die hij hiermee voor een vierde keer wist te winnen. Plek twee en drie waren voor Skoda-rijders Julius Tannert en Philip Geipel.

ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid

Op 6 en 7 oktober was de regio Madrid de gastheer van de tweede ACTRONICS rally. Met de skyline van de Spaanse hoofdstad als achtergrond, is de ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid één van de meest prestigieuze en aansprekende gravelrally’s in Spanje. Belangrijke vernieuwing dit jaar was de startlocatie van de rally. De was namelijk in Madrid, bij het stadion van Atlético Madrid. Na de shakedown en kwalificatieproef werden de teams hier voorgesteld aan het publiek. Grote publiekstrekker was meervoudig Spaans rallykampioen Pepe López die na een lange pauze in 2023 terugkeerde op het hoogste niveau. Met een podiumplaats in de Rally2-klasse in de iconische Rallye Monte Carlo begin dit jaar, was hij direct topfavoriet voor de eindzege.

Of López ook daadwerkelijk zijn favorietenrol kon waarmaken, zou in 8 pittige klassementsproeven moeten blijken. Bij het krieken van de dag, stonden op de zaterdag direct de meeste snelle en technische proeven van de rally op het programma die door ERC Open kampioen Joan Vinyes als ‘mooiste van Spanje’ werden omschreven. Het moge dan ook geen verrassing zijn dat de tijdsverschillen hier direct groot zouden zijn. Pepe López liet er duidelijk geen gras over groeien en toonde waarom hij één van de meest getalenteerde rijders uit Spanje is. Halverwege de rally had hij dan ook een voorsprong van 55 seconden opgebouwd op José Luis Peláez die verrassend sterk voor de dag kwam.

Op de zaterdagmiddag stonden de vier resterende klassementsproeven op het programma, die allen dichtbij het rallycentrum in Paracuellos de Jarama werden verreden. De spectaculaire jumps en metershoge stofwolken die door de auto’s omhoog werden gegooid zorgen ervoor dat het publiek hier massaal voor uitliep. Een strijd voor de eindzege kregen zij echter niet meer te zien. Pepe López domineerde de wedstrijd van start tot finish en leverde met 7 besttijden een ware masterclass af. Op de afsluitende ACTRONICS Power Stage was er nog wel strijd om de overige twee podiumplaatsen. Deze werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van José Luis Peláez, die een foutje van Alexander Villanueva afstrafte. Laatstgenoemde moest hiermee genoegen nemen met een derde plaats. Een bijzondere en tevens meer dan noemenswaardige prestatie was er van Gil Membrado. Deze 15(!)-jarige Ford Fiesta Rally4-coureur werd namelijk de winnaar in zowel de 2WD- als jongerencategorie. Met een achtste plaats in het algemene klassement wist dit veelbelovende talent een plek tussen de vierwielaangedreven auto’s veilig te stellen.

ACTRONICS Rally di Bassano

Een week na de ACTRONICS Rallye Tierra de Madrid vond het derde en laatste evenement van het ACTRONICS rallyjaar plaats in het Italiaanse Bassano del Grappa op 14 en 15 oktober. In het kader van het 40-jarig jubileum was de rally de afsluitende manche van het prestigieuze Italiaanse asfaltkampioenschap. Met haar schilderachtige wegen in de Venetiaanse Pre-Alpen die de coureurs over het Asagio Plateau en de Monte Grappa voert, heeft de rally met haar prachtige decor een lange historie opgebouwd. Met ruim 190 teams aan de start blijkt wel de grote animo en het feit dat veel teams deze rally in de geboorteplaats van tweevoudig WRC-kampioen Miki Biasion op hun palmares willen zetten.

De eerste van in totaal negen proeven werd verreden op de vrijdagavond, in het pikkedonker. Het normaal rustige plaatsje Rubbio was plotseling het centrum van Italiaanse rallygekte. Duizenden toeschouwers namen plaats bij de iconische haarspeldbocht en zorgden met luid gezang en het nodige vuurwerk voor een ware rallyshow. Ondanks een omver gereden chicane vlak voor de hairpin was het de 24-jarige Andrea Mabellini die met een scratch als leider de nacht in ging.

Op de zaterdag volgden de acht resterende klassementsproeven over de mytische Monte Grappa, Rubbio en Valstagna. Laatstgenoemde staat in de boeken als de ‘Universiteit van Rally’, vanwege haar ontelbare haarspeldbochten die de teams naar grote hoogte bracht. Waar bij de andere rally’s de strijd redelijk snel beslist was, was er rondom Bassano del Grappa een pittig duel om de eindzege gaande. Halverwege de wedstrijd stonden vier teams binnen de halve minuut. Skoda-rijder Mabellini, die tot dan toe de rally nog leidde, maakte op KP6 echter een foutje die hem duur kwam te staan. Hier wist Simone Campedelli het meest van te profiteren. Hij nam de koppositie over en zette zichzelf hiermee ook in pole position om het Italiaans asfaltkampioenschap te prolongeren. Ondanks sterk aandringen van nummer twee Stefano Albertini en Giuseppe Testa die de ACTRONICS Power Stage wist te winnen, ging Campedelli er met de eindzege vandoor. In het historische centrum van Bassano del Grappa was hierdoor voor 37-jarige Skoda-coureur dus twee keer feest.

Een glansrijk rallyseizoen dat in 2024 wordt vervolgd

ACTRONICS kijkt terug op een fantastisch rallyjaar met prachtige sportieve gevechten te midden van een paarse ACTRONICS gloed. Binnenkort volgt er meer nieuws over de ACTRONICS rallykalender voor het volgende rallyjaar. Hou de socials van ACTRONICS in de gaten voor het laatste nieuws!

  • ACTRONICS; Duitsland; Spanje; Italië;