13-09-2024 | 13:58

Lancia rallylegende Miki Biasion presenteert nieuw rallywapen

De nieuwe rallyauto van Lancia – de Ypsilon Rally 4 HF – bracht deze week een kort bezoek aan Nederland. Tijdens dit bijzondere moment werd de auto gepresenteerd door niemand minder dan Miki Biasion, de legendarische, meest succesvolle Italiaanse rallyrijder ooit én tweevoudig wereldkampioen die in de jaren tachtig en negentig zijn naam onlosmakelijk aan Lancia koppelde. Biasion testte de Ypsilon Rally 4 HF en droeg bij aan de ontwikkeling van de auto door feedback te geven op aspecten zoals afstelling, remmen en motorkalibratie. Bij de presentatie in De Meern was ook Marco Geeratz van Maturo Cars aanwezig met zijn iconische Martin-Lancia Delta HF Integrale, waarmee hij volgende week zal deelnamen aan de Eurol Hellendoorn Rally. RallyResults was bij deze bijzondere presentatie.


Lancia is terug met de elegante Ypsilon voorzien van hybride of volledig elektrische aandrijving. En nu keert Lancia ook terug naar de rallysport met de Ypsilon Rally 4 HF. De auto wordt aangedreven door een driecilinder 1,2-liter turbomotor met vier kleppen per cilinder en een vermogen van 212 pk. Het krachtige model is voorzien van voorwielaandrijving, een mechanische transmissie met vijf versnellingen en een mechanisch sperdifferentieel.


Eugenio Franzetti, de nieuw aangestelde directeur van Lancia Corse HF, was eveneens aanwezig tijdens het evenement: “Het is een spannend moment voor Lancia. We zijn klaar om volgend jaar de Lancia Ypsilon 4 HF te introduceren en terug te keren naar de rallysport.” Met de Ypsilon Rally 4 HF maakt Lancia zijn opwachting in de rallywereld, met een sterke focus op jonge coureurs en een passie voor competitie. “De Ypsilon Rally 4 HF is de perfecte keuze voor rallyliefhebbers en belooft een serieuze kandidaat te worden in de Rally4-klasse en de tweewielaangedreven kampioenschappen,” aldus Franzetti. Of Lancia, dat net als Opel tot de Stellantis groep behoort, ook in de Nederlandse rallysport actief wordt is nog niet bekend, maar na het succesvolle optreden tijdens de ELE Rally van de Opel Corsa Electric Cup, staat men bij de Nederlandse Stellantis organisatie in ieder geval niet meer afwijzend ten aanzien van de steeds populair wordende rallysport.


Met de Lancia Ypsilon HF, de 100% elektrische performanceversie van de nieuwe generatie Ypsilon, wordt de Lancia-familie verrijkt met een extra krachtige uitvoering die garant staat voor indrukwekkende prestaties. De Ypsilon HF wordt aangedreven door een 280 pk sterke elektromotor, waarmee een acceleratie van 0-100 km/u in slechts 5,8 seconden mogelijk is. Met zijn verlaagde onderstel, grotere spoorbreedte en gespierd design is de Ypsilon HF een knipoog naar de iconische modellen uit Lancia’s rijke verleden. De marktintroductie staat gepland voor mei 2025.


Naast de spannende vooruitzichten in de rallysport, keerde Lancia dit jaar ook terug in Nederland met vijf nieuwe showrooms op strategische locaties. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Zwolle is de nieuwe Lancia Ypsilon met volledig elektrische aandrijving of als hybridevariant uitgebreid te ontdekken. Deze showrooms zijn een belangrijk onderdeel van Lancia’s 10-jarige strategische renaissanceplan, waarmee het merk zijn positie in het Europese premiumsegment opnieuw wil veroveren.


Lancia heeft een 117-jarige historie en staat voor tijdloze Italiaanse elegantie. Dankzij haar iconische auto’s is het een merk waar mensen wereldwijd van dromen. Van de elegante Flaminia en Aurelia B24 Spider tot de sportieve Delta, Stratos en 037, de eclectische Fulvia, de HPE en vele andere. Nu is Lancia klaar voor haar Renaissance, met een strategisch tienjarenplan dat in hoog tempo wordt uitgerold. Innovatie en tijdloos design hebben altijd de basis gevormd voor het merk. Daar zijn nu duurzaamheid, klantgerichtheid en sociale verantwoordelijk bij gekomen als essentiële onderdelen van het merk. Lancia kijkt met grote betrokkenheid en ambitie naar de toekomst.



  • Lancia; Miki Biasion;