17-09-2024 | 10:14

Eurol Hellendoorn Rally volgende uitdaging voor VDZ Racing

Aanstaande vrijdag en zaterdag zal VDZ Racing, met de Toyota GR Yaris van Roel van der Zanden en Gijs Boom, en de BMW 130i van Jörgen Sprong, deze keer genavigeerd door Paul Palthe, deelnemen aan de Eurol Hellendoorn Rally. ‘Hellendoorn’ is een van de meest uitdagende rally’s op de Nederlandse kalender. Naast een zeer uitgebreid deelnemersveld, zal er ook in de onderlinge klasse genoeg competitie zijn. Zo staan er 5 GR Yaris’en en 3 130i’s aan de start, in een deelnemersveld van ruim 100 teams in de rally, naast zo’n 40 equipes in de historische klasse!

 

De Eurol Hellendoorn Rally heeft voor dit jaar wederom groots uitgepakt, met voor de topteams ook de mogelijkheid om vrijdag een shakedown af te werken, iets wat in het WK Rally gebruikelijk is. Verder zijn de klassementsproeven grotendeels gewijzigd dan wel gespiegeld aan vorig jaar, wat uiteraard een extra uitdaging is voor alle equipes. Met liefst 20 Rally2 / R5 auto’s waarvan er zo’n 10 kans maken op een podiumplaats, belooft het een prachtig weekend rallysport te worden. Jos Verstappen zal ook aan de start zijn met zijn Skoda Fabia Rally2 en zal uit zijn op revanche na zijn foutje vorig jaar wat hem uiteindelijk de overwinning kostte. Naast de armada aan Rally2/R5 auto’s is uiteraard de Clio Trophy goed vertegenwoordigd. Naast de rally vindt er op zaterdag ook de Historics Rally plaats, waar ook nog bijna 40 teams aan de start staan.

 

De Toyota GR Yaris en de BMW 130i  van VDZ Racing zijn na de Vechtdal Rally weer flink onder handen genomen door het serviceteam en verkeren in uitstekende vorm voor komend weekend. In de GR Yaris zal Eduard Eertink zijn rentree maken op de rallypaden, verder zullen equipes Van As / Aaltink en Bloemendaal / Wissink hun debuut maken in de potente Yaris, en na een oefenwedstrijd zullen Jasper en Miranda Cuppens nu flink wat meer tegenstand krijgen in de GR Yaris Challenge. De enige die echter met een standaard-Yaris rijden zijn Roel van der Zanden en Gijs Boom, dus hopelijk geeft de ervaring weer de doorslag op de listige proeven van ‘Hellendoorn’. Vrijdagavond staan er 3 klassementsproeven op het programma die elk tweemaal worden verreden: Daarle – Mageleresch – Hallerhoek. Gestart zal worden om 18:23 uur (1e auto) op het startpodium in Nijverdal en de avond wordt afgesloten rond middernacht op het serviceterrein (Dieka Markelo). Op zaterdag wordt gestart met 45 minuten service, waarna er nog 10 klassementsproeven op het programma staan, waaronder de klassiekers Hellendoorn en Ypelo. Even voor 19:30 uur zal dan de winnaar gehuldigd worden op het serviceterrein.

 

Roel: “Komend weekend dus weer eindelijk flink gas geven! Na de Vechtdal Rally hebben we helaas de GTC Rally moeten missen, dus zullen vrijdagavond extra op onze hoede moeten zijn voor alles wat ‘Hellendoorn’ in huis heeft. In het verleden hebben we hier erg mooie maar ook mindere momenten gehad. Het is gewoon een echte rally zoals rally hoort te zijn. Samen met de ELE Rally en de GTC zijn dit toch wel de rally’s van het jaar met elk jaar prachtige proeven en helemaal in Hellendoorn, enorm grote publieke belangstelling. Vorig jaar was wat dat betreft echt uniek, hoeveel mensen eropaf kwamen was echt enorm. Dit jaar met zo’n startveld ben ik toch wel benieuwd of het nóg drukker kan worden! Ik ben ook blij met de extra concurrentie in onze klasse. Het is altijd beter om flink wat concurrentie te hebben dan met 2 of 3 auto’s rond te rijden. We gaan ons best doen om zo hoog mogelijk te eindigen met onze standaard Yaris maar gaan sowieso voor de overwinning in de GR Yaris klasse. Verder uiteraard ook alle succes voor Jörgen en Paul in de BMW! Laten we hopen dat dit gewoon een super positief weekend wordt voor heel rallyminnend Nederland.”

Gijs: “Ik kijk ook enorm uit naar de Eurol Hellendoorn Rally. De prachtige klassementsproeven, de enorme belangstelling, je merkt aan alles dat de rallysport daar enorm leeft. Zoals aangegeven zullen we op onze hoede moeten zijn, waarbij het weer nogal eens een draai aan de wedstrijd weet te geven. Het zou niet voor het eerst zijn als we weer een mistige vrijdag- of zaterdagavond krijgen, en eventuele regen kan de klassementsproeven ook op hun kop zetten. Beter niet te veel risico’s dus, en gewoon finishen. We gaan er een mooi weekend van maken!”

De Yaris GR van Roel en Gijs zal startnummer 41 hebben, de BMW van Jörgen en Paul #76.


Foto: Erik van 't Land/RalllyPicture

  • VDZ Racing; Eurol Hellendoorn Rally; GR Yaris Challenge;