19-09-2024 | 09:10

Hellendoorn is finale Motul Clio Rally Trophy

Dit weekeinde wordt tijdens de Eurol Hellendoorn Rally de zesde en laatste wedstrijd van de Motul Clio Rally Trophy 2024 verreden. Opnieuw gaat het ‘Clio-record’ op de schop als dit weekend maar liefst zeventien(!) Clio’s aan de start verschijnen. De balans tussen Rally3/4 en Rally5 is goed met respectievelijk negen en acht auto’s.

 

Rallyrijden in Trophy-vorm staat garant voor strijd en spanning. Zo worden tijdens de laatste wedstrijd nog twee van de drie kampioenschappen beslist. Nard Ippen en Mark Bierbooms mochten zich na de GTC Rally al tot kampioen kronen in de Rally5 klasse en voeren ook het algemeen klassement aan. Ippen verdedigt een voorsprong van 10 punten op Van de Laar terwijl Bierbooms, door enkele wisselingen bij de navigatoren, 12 punten marge heeft op Krieger. Als Ippen en Bierbooms opnieuw de snelste zijn in de Rally5 wordt het een lastig verhaal voor Van de Laar, maar met zo’n sterk startveld is alles nog mogelijk.

 

Van de Laar en Krieger strijden komend weekend op twee fronten om het eremetaal. In de Rally3/4 klasse voeren zij het klassement aan met 20 punten voorsprong op Willem Wouter Overbeek en Christiaan van der Rijsen. De derde plaats wordt daar momenteel bezet door Ceriel Klein Kromhof en Marcel Hanstede maar zij zijn er dit weekend niet bij, Klein Kromhof werd namelijk onlangs opnieuw vader. Klein Kromhof’s Clio blijft echter niet werkloos thuis, Rik Karsten neemt de honeurs waar, zij het buiten Trophy verband.

 

In de Rally3/4 zullen de andere Klein Kromhofs, Jeroen en Henri gebrand zijn op een goed resultaat in hun thuiswedstrijd. De openingsproef op vrijdagavond, Klein Kromhof Daarle, draagt hun naam en voert zelfs over hun bedrijfsterrein. Ze krijgen concurrentie van onder andere Anja van Loon die dit jaar pas een keer reed maar wel direct de winst greep in de ELE Rally. Ook Johan Deen zagen we dit jaar pas een keer eerder aan de start. Toen was hij in de Rally5 duidelijk de snelste in de Zuiderzee Rally, in Hellendoorn maakt hij de overstap naar de Rally3 en het wordt interessant om te zien of hij ook daar vooraan mee kan doen. René Jeths is er weer bij in zijn mooie zwart/gouden Clio en wil de stappen die hij de afgelopen rally’s zette een vervolg geven. Maurice Kuijstermans en Kirsten Rotheman trekken weer met hun Rally4 wapen ten strijde en zullen er met het vele onverhard alles aan moeten doen om de vierwielaandrijvers bij te benen.

 

Hoewel de kampioenen in de Rally5 bekend zijn valt er nog genoeg te bakkeleien om het podium. John Coumans en Renaldo Lier staan stevig op de tweede plaats. Voor Lier is die zelfs al veilig aangezien zijn naaste belagers, Nadia Muilwijk en René Bril (die ook zeer recent opnieuw vader werd) afwezig zijn. Elbert Deij kan met een overwinning nog over Coumans heen naar plek twee wippen maar Esmee den Hartigh en Henri Kamphuis hebben op hun beurt Deij weer in het vizier. Met een goed resultaat kunnen zij zomaar het laatste podiumplekje van Deij afsnoepen. Maikel Verkade en Yani Goffart zijn langzaam het tempo aan het opvoeren en zullen tijdens ‘Hellendoorn’ een top vijf positie in de Rally5 ambiëren. De familie-equipes maken de lijst vol. Ragna zal haar broer Ingmar Kobes opnieuw van de aanwijzingen voorzien terwijl vader Herman dochter Renee Schwietert over de proeven gidst.

De Eurol Hellendoorn Rally is de zesde en laatste ronde van de Motul Clio Rally Trophy en vindt plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 september in de omgeving van Hellendoorn. Uniek aan de wedstrijd is dat er op vrijdagochtend een shakedown proef is waar de deelnemers hun materiaal voor de laatste keer op snelheid kunnen testen. Na twee dagen over dik 160 kilometer proef, waarvan een groot deel onverhard, worden de deelnemers zaterdagavond bij de Dieka in Markelo gehuldigd. 

  • NRK; Eurol Hellendoorn Rally; Motul Clio Rally Trophy;