09-12-2019 | 09:49

Chiel Bos Norway Rally Experience

Chiel Bos, voormalig rallykampioen en engineer/driver coach van diverse top teams organiseert al meer dan 25 jaar in een schitterend gedeelte van Noorwegen spectaculaire ijsrijtrainingen, die zorgen voor optimale wagenbeheersing. Dit alles gebeurt op een bevroren rivier nabij Dagali Airport, bij temperaturen tot wel -30 graden, dus sneeuw- en ijszeker. Ook de komende winter staan er in februari weer verschillende cursusdata op de kalender.

 

De Norway Rally Experience kenmerkt zich door veel rijden onder ervaren begeleiding. Indien gewenst aangevuld met een sneeuwscooter elandsafari door mooie landschappen of skiën op een verlichte piste in de avonduren. Het programma biedt enerzijds ervaren race- en rallycoureurs de gelegenheid hun wagenbeheersing te vergroten en anderzijds ‘petrolheads’ een paar dagen maximale fun! Meer dan 1.000 cursisten, van Nederlandse kampioenen op het circuit en in de rally tot potentiële Dakar-winnaars, gingen u reeds voor! En velen komen regelmatig terug voor deze unieke ervaring onder extreme omstandigheden.

 

Auto’s & tracks

Er wordt gereden met speciaal geprepareerde auto’s, zoals BMW 3-serie en Nissan Sunny, waardoor de gasten zowel voor- als achterwielaandrijving kunnen ervaren. De groepen zijn klein (maximaal 16 personen) en men deelt met twee gasten een auto; er zijn 3 instructeurs, een afsleepauto (!) en een coördinator om alles in goede banen te leiden. Op de bevroren rivier staan de deelnemers liefst vijf verschillende ‘tracks’ tot de beschikking, zodat er veel variatie is, van langzame bochten tot high-speed secties en van slalom tot driftcirkel.

 

IJsrijden

De volgende onderdelen komen op de eerste ochtend aan de orde: de achter- en voorwiel aangedreven rallyauto’s zijn voorzien van low-grip spikes om drifttechnieken onder controle te krijgen. In de middag wordt de lat al iets hoger gelegd en gaat de snelheid omhoog! Slalom en driftcirkel behoren tot de oefenonderdelen, waarna het geleerde op het lange parcours in de praktijk wordt gebracht.

Op de tweede dag zijn de rallyauto’s voorzien van 12 mm hoge wedstrijdspikes. Hierdoor krijgt de auto meer grip en nemen de snelheden behoorlijk toe, wat voor een extra adrenalinestoot zorgt. Extra spannend wordt het door het feit dat er niet over een vlak circuit wordt gereden, maar dat er letterlijk tussen de sneeuwwallen door wordt gedrift. Deze dag wordt afgesloten met een echte klassementsproef waar duidelijk zal worden wie de snelste rijders van de groep zijn. Zij worden beloond met een mooie beker!

Voor meer informatie kijk op de volledig vernieuwde website www.chielbos.com.