15-05-2020 | 10:34

GTC Rally geannuleerd; wel virtuele Nacht van Achtmaal

De GTC Rally is geannuleerd, maar de Nacht van Achtmaal gaat door! Het klinkt bij elke rallyliefhebber als muziek in de oren, maar de wijze waarop de Nacht van Achtmaal verreden wordt zal dit jaar anders zijn. De Nederlandse rallytop neemt het op 11 juli tegen elkaar op in een virtuele Nacht van Achtmaal.

Voor de eerste keer sinds de eerste "Nacht van Achtmaal" in 1987 zullen er geen rallywagens over de klassementsproeven van de GTC Rally rijden in 2020. De Stichting Autosport Zuid-West Brabant heeft de mogelijkheden bekeken om de wedstrijd uit te stellen naar een latere datum, maar om diverse redenen werd beslist om dat risico niet te nemen.

Geen uitstel

"We hadden een mogelijke datum gevonden in september, maar de wedstrijd zou voor geen enkel kampioenschap tellen, aangezien de KNAF al heel vroeg en zonder overleg besliste om het Nederlands kampioenschap te schrappen. Hoeveel rijders zouden we aan de start krijgen in die context? Bovendien is de autosportkalender in het najaar al overvol, ook in België, zodat het moeilijk zou zijn om voldoende officials en medewerkers te vinden om ons evenement te kunnen organiseren. En het blijft de vraag hoe de corona-crisis tegen die tijd geëvolueerd is en welke maatregelen we zouden moeten nemen. Kortom, we hebben beslist om ons te concentreren op een top-editie van de GTC Rally in 2021," vertelt John Elst, voorzitter van het Stichting Autosport Zuid-West Brabant.

35 jaar "Nacht van Achtmaal"

Toch zal de GTC Rally deze zomer van zich doen spreken. Alle omwonenden in de regio, goed voor 92.000 gezinnen, zullen enkele dagen voor het weekend waarop de GTC Rally verreden had moeten worden een mooie rallykrant gratis in de bus krijgen. Daarin wordt in woord en beeld teruggeblikt op de schitterende historie van de "Nacht van Achtmaal": 35 jaar vol adrenaline en passie.

De Nacht van Achtmaal op de simulator

Maar er is meer. Op zaterdag 11 juli zal de "Nacht van Achtmaal" toch gereden worden. De Nederlandse rallytop zal te gast zijn in het rallycafé bij Café Den Thuur in Achtmaal. Daar gaan ze de strijd aan op twee professionele simulatoren op twee klassementsproeven van de "Nacht van Achtmaal". "We gaan echt een virtuele Nacht van Achtmaal rijden," gaat John Elst verder. "We zullen twee klassementsproeven, echt elke bocht, elke hobbel, elk huisje, elke verlichtingspaal van de proeven in Achtmaal, volledig digitaal laten ontwikkelen voor die simulator, zodat de rijders onze wedstrijd rijden. We gebruiken dus geen bestaande game en zeker ook geen gewone gameconsole, maar professionele simulatoren."

Welke rijders de organisatie zal uitnodigen, zal de komende weken aangekondigd worden. Ze krijgen zeker voldoende tijd om de proeven te verkennen en te wennen aan hun virtuele rallywagen, want de finale in het donker belooft erg lastig te worden. De actie zal voor de fans live online te volgen zijn via Facebook en YouTube, met commentaar bij de beelden, reacties en interviews van de rijders.

Meer info op www.gtcrally.eu.