26-08-2020 | 11:20

Ups & downs in Belgische rallysport

In België houdt het corona-virus de gemoederen net als elders in de wereld ook bezig en de rallysport bij onze zuiderburen kent hoogte- en dieptepunten. Een enorme opsteker was het recente nieuws dat de Ypres Rally is toegevoegd aan het WRC, waarmee voor het eerst een ronde van het Wereld Rally Kampioenschap in België zal plaats vinden. Helaas moesten de organisatoren van de East Belgian Rally en de Omloop van Vlaanderen onlangs het besluit wereldkundig maken dat deze rally’s voor dit seizoen zijn geannuleerd.   

 

Voor de eerste keer in de geschiedenis zal een manche van het FIA World Rally Championship in België verreden worden. De FIA heeft de Renties Ypres Rally Belgium als slotwedstrijd van het FIA Wereldkampioenschap Rally 2020 op de kalender gezet. Van 19 tot 22 november zal Club Superstage sommige van de beste rallyrijders van de wereld een schitterende driedaagse en op en top Belgische rally voorschotelen, als grandioze finale van het Wereldkampioenschap.

 

"Het was een enorme eer dat we die vraag kregen en we zijn meteen aan de slag gegaan," vertelt Jan Huyghe, bestuurslid van Club Superstage. "We hebben de etappe van vrijdag en zaterdag op de gekende klassementsproeven van Ieper aangepast aan het format en de timing van het Wereldkampioenschap. We zullen telkens twee lussen van 5 klassementsproeven afwerken. Op de slotdag van de wedstrijd trekken we naar een ander icoon van de Belgische autosport, het circuit van Spa-Francorchamps. De slotdag telt twee klassementsproeven in de omgeving van het circuit, in Ster en Malmedy, en een klassementsproef waarbij we het F1-circuit gebruiken. Die proef zal ook gebruikt worden als PowerStage. In totaal zal de Renties Ypres Rally Belgium een parcours van ongeveer 300 km tegen de klok presenteren. Omdat we de wedstrijd nu organiseren in november, zullen meerdere proeven in het donker afgewerkt worden. Daarmee knopen we terug aan met het roemrijke verleden van de Ieperse rally. We gaan ons trouwens volledig concentreren op de WRC-wedstrijd. De Ypres Rally Masters en de Ypres Historic Rally worden dit jaar niet georganiseerd."

 

Condroz

Ondanks de vele geruchten, is de beslissing om de 47e Rally van de Condroz al dan niet te annuleren nog steeds niet genomen door de Administratieve Raad van de Royal Motor Club de Huy. De gezondheidscrisis waar we momenteel mee te maken hebben heeft een grote impact op de evenementensector, inclusief de sportevenementen, en zeker ook de organisatie van een rally die grotendeels op openbare wegen en publieke plaatsen plaatsvindt. Uiteraard volgt de RMC Huy de evolutie van de crisis en de maatregelen die genomen worden door de verschillende instanties op de voet: gemeentelijk, provinciaal, regionaal en federaal. De RACB heeft laten weten dat voor dit soort wedstrijden een specifieke procedure moet voorgelegd worden aan de betrokken instanties. Deze procedure is momenteel nog steeds in beraad.

 

Spa

“Wij doen niet aan doemdenken... Hoewel enkele dagen geleden de annulering van verschillende wedstrijden werd aangekondigd die meetellen voor het Belgian Rally Championship 2020, als gevolg van de mondiale Covid-19 pandemie, wil DG Sport toch alle betrokkenen geruststellen: ja, de Spa Rally 2020 zal wel degelijk doorgaan op zaterdag 12 en zondag 13 december,” aldus een Christian Jupsin van DG Sport, de organisator van de rally in Spa.

"Wij zijn geen waarzeggers, we kunnen dan ook onmogelijk voorzien hoe de gezondheidssituatie zal evolueren in ons land in de loop van de komende maanden. Zullen we toeschouwers mogen toelaten? Zullen we het gebruikelijke grote rallyfeest kunnen organiseren? Zal de wedstrijd moeten doorgaan achter gesloten deuren? Eerlijk gezegd, we weten het nog niet. Maar wat zeker is, is dat de deelnemers zich zullen kunnen uitleven op het parcours dat voor hen zal worden uitgestippeld. DG Sport is vastberaden om dit bizarre jaar 2020 op een positieve noot te eindigen, door iedereen die dat wil het plezier te bieden dat in de cockpit van een rallywagen valt te beleven…"

 

Vlaanderen en East Belgian

Na grondige analyse van de huidige situatie en het zorgvuldig afwegen van pro’s en contra’s om al dan niet te organiseren en na raadpleging van de diverse gemeentelijke en provinciale autoriteiten en hun betrokken diensten, hebben de organisatoren van de ConXioN Omloop van Vlaanderen (4 - 5 september) en de East Belgian Rally (25 - 26 september), met spijt in het hart besloten om de respectievelijke rally’s niet te laten doorgaan. Rekening houdend met de corona-epidemie werd dus beslist om de 2020 editie van deze twee evenementen niet te laten doorgaan. De organisatoren van de TAC-Rally en de Rallye de Wallonie hadden eerder al de handdoek in de ring gegooid, om dezelfde redenen.

 

Rally Oudenaarde

Na de aankondiging van de annulering van deze twee wedstrijden van het Jobfixers Belgian Rally Championship blijven de promotor en RACB Sport niet bij de pakken neerzitten. Ze denken niet in problemen, maar in oplossingen. Meteen werd de Aarova Rally Oudenaarde, die plaats vindt op zondag 11 oktober, aan de kalender toegevoegd. Met de Aarova Rally Oudenaarde, eerder al gepromoveerd tot Jobfixers BRC Promo Event, zal het Belgisch kampioenschap voor de eerste keer sinds vele jaren terug te gast zijn in Oost-Vlaanderen, in de prachtige regio van de Vlaamse Ardennen.

 

Jobfixers BRC

Daar houdt het nog niet mee op. Ook in Wallonië wordt aan een project gewerkt, terwijl ondertussen nog andere organisatoren gepolst worden of ze interesse hebben om de kalender van het Jobfixers BRC te versterken. In het belang van rijders, teams, preparateurs, media en alle betrokkenen in de rallysport, worden maximale inspanningen geleverd om het Belgisch kampioenschap stand te doen houden, onder andere met een federaal veiligheidsprotocol dat eerdaags aangenomen zal worden. Het Jobfixers Belgisch rallykampioenschap is te boeiend, te mooi en te sterk om te staken.