24-10-2023 | 09:56

Hyundai coureurs succesvol in Nederlands Rallykampioenschap

Hyundai i20 Rally2-coureur Kevin van Deijne vierde zijn eerste Open Nederlandse Rally titel nadat hij het seizoen had afgesloten tijdens de Twente Rally op 21 en 22 oktober. De titel zette een sterk record voort voor Hyundai Motorsport-klanten in het Nederlandse kampioenschap. De Hyundai-teams hebben de afgelopen vijf jaar nu drie titels behaald en het succes van Van Deijne sloot een seizoen af ​​waarin tijdens elke ronde minstens één team met een door Hyundai Motorsport in Alzenau gebouwde auto op het podium van het Open kampioenschap stond.

Het seizoen 2023 omvatte back-to-back maximale puntenscores voor Van Deijne en navigator Hein Verschuuren tijdens respectievelijk de Vechtdal Rally en GTC Rally in juni en juli, in evenementen waar ze niet alleen wonnen, maar ook de vijf bonuspunten claimden voor de snelste tijd op de Power Stage van elk evenement.

Bij de Vechtdal Rally won het duo 10 van de 12 etappes in een dominante prestatie die hen de overwinning met bijna twee minuten opleverde. In de GTC Rally was de marge aanzienlijk kleiner – slechts 10 seconden – na een spannende strijd om de overwinning. Van Deijne en Verschuuren begonnen het weekend met de snelste tijd, maar zakten terug naar de vierde plaats voordat ze opnieuw de leiding namen in de laatste reeks etappes.

Dankzij deze twee resultaten vestigde Van Deijne zich als leider in het kampioenschap en bezorgde hem een gezonde voorsprong in het klassement. Het enige dat de equipe nog restte was het verdedigen van hun voorsprong tijdens de laatste twee ronden. Ze deden dit in stijl en behaalden in beide evenementen een tweede plaats, waarmee ze zowel de coureurstitel als het afzonderlijk behaalde bijrijderskampioenschap veroverden. Hyundai i20 R5-coureur Martin van Iersel werd in de laatste ronde derde in het kampioenschap, nadat hij tijdens het evenement als vierde eindigde. Zijn vaste bijrijder Willen Vissenberg behaalde een gelijkwaardig resultaat in het kampioenschap voor navigatoren.

De titelwinst van Van Deijne treedt in de voetsporen van Hyundai i20 R5-coureur Bob de Jong – de kampioen van zowel 2019 als 2021. De Jong en bijrijder Erik de Wild behoorden bij de start van de campagne van 2023 opnieuw tot de leidende teams. Ze voltooiden het Nederlandse kampioenschapspodium tijdens de Rallye Sulingen in mei toen het kampioenschap naar Duitsland reisde om het seizoen te beginnen, voordat ze begin juni de ELE Rally-overwinning behaalden – vóór Van Deijne en Verschuuren.

De Jong en de Wild zetten hun vorm echter de rest van het seizoen niet voort nadat ze uit de GTC Rally waren gecrasht, waardoor de weg vrij bleef voor Van Deijne en Verschuuren om de titel te pakken. Ze deden dit ondanks het feit dat ze een derde overwinning van het jaar misliepen vanwege een fout in de voorlaatste etappe van de seizoensfinale. Gelukkig had de fout geen invloed op het veilig stellen van de titel van 2023.

Kevin van Deijne zei: “We begonnen zaterdagavond iets te voorzichtig, maar vonden zondag ons tempo en begonnen weer omhoog te klimmen in het klassement. Ik maakte een domme fout op de voorlaatste etappe, waar we een extra ronde reden. In gedachten was ik vertrokken, en Hein kon mij er niet van overtuigen dat we rechts moesten gaan! Het bleek dat hij gelijk had! Natuurlijk, het zou leuk geweest zijn om hier te winnen, maar waar het om gaat is de titel en die hebben we veiliggesteld. De manier waarop we het hebben gedaan geeft ook veel voldoening. Het was een zeer overtuigende kampioensoverwinning met een grote voorsprong op de nummer twee, zo wil je het doen.”

Hyundai Motorsport Customer Racing Manager Andrea Cisotti zei: “Kevin van Deijne en Hein Verschuuren zijn dit seizoen veruit de sterkste ploeg in het Dutch Open Rally Championship. Dat blijkt uit de kloof tussen hen en hun naaste uitdagers aan de top van het eindklassement. In de Hyundai i20 N Rally2 was Kevin het hele seizoen snel en consistent, wat heeft geleid tot de overwinningen en podia die hem de titel opleverden. Over het algemeen was het opnieuw een sterk seizoen voor Hyundai Motorsport-klanten in Nederland. Martin van Iersel eindigde als derde in het kampioenschap met zijn i20 R5, en Bob de Jong voegde opnieuw een rallyoverwinning toe aan zijn lange lijst van successen met de i20 R5. Het is uiteraard jammer dat Van Deijne het seizoen niet kon afsluiten met de overwinning, maar hij kan terugkijken op een zeer succesvol jaar.”

Open Nederlands Rally Kampioenschap 2023 – eindklassement

1. Kevin van Deijne, Hyundai, 136 punten

2. Björn Satorius, Ford, 68

3. Martin van Iersel, Hyundai, 59

4. Dennis Rostek, Skoda, 58

5. Lukas Thiele, Opel, 53

6. Willem-Wouter Overbeek, Renault, 47

7. Bob de Jong, Hyundai, 43

  • ONRK; Hyundai; Kevin van Deijne;